STARWHEEL

The longest journey begins with an open Heart

Usoda Ditingerjeve Ulice

Usoda Ditingerjeve Ulice

usoda
ditingerjeve
ulice
na ravnah na koroskem
nikakor ni neznana.

in njeni zacetki
in nje posledice
so daljnosezni.
objavili so:
"vec ne iscemo."
na tisti kratki ulici
s kamnitimi vogali.
se preden je bila ulica
postala.

Usoda Ditingerjeve Ulice STARWHEEL
Ditingerjeva ulica

Strah me je gratavo!

Tam, na vogalu Prezihove ulice, tik pred in za vhodom, sta od vekomaj (kar za lokalne case niti ni predolgo) stala dva znamenita robna kamna. Ki najbrz, cisto mogoce, se danes stojita. In ta dva kamna sta razmejevala dve posesti. Eno, na Ditingerjevi ulici, in drugo, sicer na Ditingerjevi ulici, ampak ne, ta drugo je bila na Prezihovi. Kjer stoji se danes. In kjer se vedno stoji ta druga, na Ditingerjevi.

In zadaj, za hiso na Ditingerjevi, je bil od vekomaj en skriven vrt, in na vrtu ena skrivna terasa. Sicer pa sta obe imeli terasi. Docim tista, na Prezihovi, je imela teraso v ta prvem nadstropju, ki je gledal na prezihovo, je ta druga, na Ditingerjevi, gledala v znak le na Ditingerjevo, in obrnjena v proc na nacin, da nikdar ni niti za malo pogledala na Prezihovo stran.

Usoda Ditingerjeve Ulice STARWHEEL
Rekli so "Jasmino" SEE HERE >

No, in potem se je vmesal novi sosed. Novi sosed ni posadil drevesa ampak je zgradil hiso. In to je bilo zelo na tesno. In zelo vmes. Na Prezihovi, ki je gledala na Ditingerjevo, in s pogledom od zadaj, ne od spredaj, in od zgoraj, ne od spodaj. Najbolj posrecena kombinacija pa se je razvila, ko je ta sosedova tja, na Prezihovo, postavila klopco. Klopco za ostarele. In ostareli so nadvse obcudovali pogled na njihov vrt, ki je sedaj zamejil to neznano podrocje med Ditingerjevo in Prezihovo, in je po prezihovo razsiril obzorje s Prezihove, prav do roba, do ta skrivne terase zadaj, na zadnji Ditingerjevi.

Usoda Ditingerjeve Ulice STARWHEEL
Ditinger
je znan priimek.
Se opravicujemo.
To je bilo ze pred leti.
Bil je en drug Ditinger.
Le kaj, le kdaj?
Pogresali te bomo, Jasna.

In tako je sla ta zgodba iz dneva v dan, vsaj stiri krat in skozi tri kljucna obdobja. Ko so tam sedeli osiveli mozje in njihove zene, in ko zrasli svoje potomce, na ograji vrta ki je imel edini, vsaj do koder je bilo meni znano, najmocjejse vrtnice z ogromno trnja tam cez planke, tam, na strani, tam na meji med Prezihovo in Ditingerjevo.

Saj kaksen dan no minil da bi ne bil, otrok, pregledan od nog do glave, kot mimoidoc tam doli, pri tisti klopci, na vsakega od tistih dni, vsaj stiri krat pes hoje.

In bili so psi. In macke. Na Prezihovi. Na Ditingerjevi pa ne, ceprav so gledali na Ditingerjevo. Videli pa niso. So samo bevsklali, in pa vohali. Sumnjicavo.

Imen se zdaj ne spomnim. Me je pa spomnilo naslednje:

Usoda Ditingerjeve Ulice STARWHEEL
Strah!me je gratavo!
Uni pa sajtrgo ringla.

By that moment, you did not meet
a resurrection, as you would
or were told to, it will come,
it will come.

So you went, and you walked on
the broken glass and through the mirrors
paralyzing your inner core in shreds
and each of them left you, but a scar.
Until that moment.
It was very cold.
By the river you knew well.
By the river you were born from.
By the river where you would resurrect.
"We stopped the search"' they wrote in daily news.
That was just recently.
But no one called
for the next concert with Falco.
Let it be yours.

#dravskimost #oneactofdisobedience